Caminul "Aeva Elisheva si Adalbert Huber-Huber" din Arad
Populaţia evreiască din partea de centru şi vest a României poate beneficia de serviciile înalt-calitative oferite în Căminul de persoane vârstnice “Aeva Elisheva si Adalbert Huber-Huber” din Arad. Aici, un personal de specialitate vine în întâmpinarea nevoilor medicale, sociale şi de comunicare ale persoanelor care nu se mai pot îngriji singure sau care aleg să-şi petreacă liniştiţi ultimele zile ale vietii între persoane de aceeaşi vârstă şi vorbitoare de maghiară sau germană.
Dupa desfiinţarea căminului de persoane vârstnice de la Timişoara şi transferarea rezidenţilor la Bucureşti şi Arad au devenit stringente unele lucrări de reamenajare şi renovare. Lucrările au fost demarate şi s-au desfăşurat pe parcursul mai multor ani. In prezent, căminul are o capacitate de 12 – 15 locuri, în condiţii decente, în cazuri speciale putând caza până la 22 de rezidenti. Căminul de persoane vârstnice pune la dispoziţia asistaţilor 11 camere, 2 grupuri sanitare, sală de mese, oficiu, cabinet medical, terasa şi alte dependinţe.
Rezidenţii sunt deserviţi de un personal format din : o asistentă medicală şi 7 îngrijitoare. Sunt implicate în activităţi specifice medicul comunităţii, responsabila cu asistenţa socială a Comunităţii Evreilor Arad, administratora căminului, precum şi personalul de la restaurantul Ritual care asigură hrana zilnică diversificată a rezidenţilor.
Specificul căminului din Arad este dat de deschiderea pe care o are către comunitate în general şi comunitatea evreilor în special.El reprezintă o carte de vizită în societatea arădeanî în ceea ce priveşte unitatea şi grija pe care populaţia evreiască o are pentru semenii săi. Fiind o instituţie mică, rezidenţii formează împreună cu personalul o „familie mare”, fapt ce favorizează relaţiile, socializarea şi comunicarea.
O altă componentă deosebit de importantă în legatura căminului cu societatea în general este constituit de faptul că majoritatea serviciilor acordate asistaţilor, cu excepţia cazării şi a mesei, sunt externalizate. Serviciile medicale, cu excepţia celor primare, sunt asigurate de sistemul public sanitar prin intermediul policlinicilor, spitalelor şi cabinetelor de medicină de familie. Serviciile de manichiură - pedichiură şi coafor – frizerie sunt asigurate de personal de specialitate din afara căminului care vine săptamanal, nu numai cu maiestria meseriei ci şi cu ştiri şi „bârfe” proaspete din comunitate.
De asemenea, fiind localizat într-un oraş de dimensiune medie, în care majoritatea cetăţenilor cunosc atât adresa cât şi rezidenţii căminului, aceştia pot participa, însoţiţi şi nu numai, la diverse manifestări culturale.
Adresa: Str. Episcopiei nr. 22, cod. 310023, Arad
Telefon: 0257 / 280.731
Activități desfășurate cu vârstnicii din Căminul “Eeva Elisheva și Adalbert Huber-Huber” Arad
Într-o zi de duminică, în 24.10.2010, în prezența Președintelui Comunității Evreilor din Arad, dl. Ing. I. Schlesinger, precum și a câtorva asistați din Cămin, de la domiciliu și a altor membrii ai Comunității noastre (Dascăl Eti-Lizeta, Munteanu Moise, Mendel Laurean, Schwartz Petru, Baner Tiberiu și alții), ne-am deplasat cu autocarul la Szeged, unde am participat la Festivalul Cultural Evreiesc, în cadrul căruia s-a desfășurat un spectacol oferit de corul Liceului de Artă ‘’Sabin Drăgoi” din Arad.
Aici, înainte de începerea programului, am vizitat centrul Szegedului unde, pe treasa unei cofetării, s-a servit cafea și prăjitură. După aceasta, s-a vizitat Sinagoga, care ne-a fost prezentată de rabinul Comunității Evreiești din Szeged.
Preț de aproximativ o oră, corul din Arad, “Voci de primăvară” a susținut un concert extraordinar de frumos, cei prezenti fiind plăcut impresionați de nivelul pregătirii copiilor.
La sfârsitul programului, cei care au luat parte la acestă festivitate au primit un pachețel cu alimente din partea gazdei.
În data de 09.11.2010 am fost la Teatrul Clasic ,,Ioan Slavici” Arad, împrună cu următorii vârstnici asistați în Cămin: Munteanu Moise, Schwartz Petru, Dascăl Eti-Lizeta și Weisz Iuliana. La Teatru s-a jucat piesa “Teibele și Demonul Ei”, piesă înterpretatăde Teatrul Evreiesc de Stat din București. Acestora le-a plăcut piesa și au solicitat să mai ia parte și la alte spectacole de acest gen, fiind un lucru deosebit de plăcut să aibe o altfel de activitate în afara celor desfășurate în cadrul Căminului.
În 02.12.2010 a avut loc serbarea de Hanuka, o frumoasă sărbătoare de iarnă a evreilor. Întrunirea s-a desfășurat la Cantina rituală a Comunității. La acest eveniment au luat parte oficialități ale Aradului precum și membrii Comunității Evreilor din Arad. În cadrul acestul eveniment deosebit, a participat și Dl. Israel Sabag, director al JOINT pentru România, precum și domnul director al DASM, Attila Gulyas. În cadrul acestui program, ca de fiecare dată, ne-a încântat cu cântece autentic evreiești, corul ,,Voci de primăvară,, alLiceului de Artă ‘’Sabin Drăgoi” din Arad.
La sfârsitul programului, participanții au fost inviați la masă, unde s-au putut servi un bogat și variat meniu festiv.
În data de 23.12.2010, într-o zi însorită de joi, in livingul din cadrul Căminului nostru, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, am organizat o întâlnire cu vârstnicii internați aici. La eveniment au participat un număr de șapte persoane. În cadrul întălnirii am servit o prăjitură și am discutat diverse lucruri (printre care importanța socializării și a mișcării/deplasării). Fiecare asistat a primit un pachețel cu dulciuri și fructe.